niedziela, 26 kwietnia 2020

Tuszonka wieprzowa w słoiczku.


Wieprzowa tuszonka w słoiczkach, zrobiona z łopatki i boczku, doprawiona przyprawami. Tuszonki możemy robić z różnych mięs, wołowego, baraniny, cielęciny.


Surowiec:

łopatka wieprzowa 1,2 kg
boczek wieprzowy 50 dag

Przyprawy:

pieprz ziołowy 1 g/kg
pieprz czarny 1 g/kg
liść laurowy 1 szt na słoiczek
ziele angielskie 3 ziarenka na słoiczek
sól warzona 18 g/kg
czosnek suszony 2 g/kg
sos sojowy 2-3 łyżki
majeranek 2 łyżki
żelatyna po pół łyżeczki na słoiczek
przegotowana woda 250 ml

Wykonanie:

Opłukane, osuszone papierowymi ręczniczkami. Łopatkę jak i boczek kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm. Pokrojone w kawałki mięso umieszczamy w misce, dodajemy sos sojowy i wszystkie suche przyprawy. Mieszamy dokładnie tak żeby wszystkie składniki były dobrze połączone. Tak wymieszane mięsa przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ponownie mieszamy. Przygotowujemy wyparzone, suche słoiczki 350 ml i do każdego napychamy ścisło mięso, wlewamy po 4-5 łyżek przegotowanej wody z wymieszaną żelatyną, tak żeby mięso było przykryte wodą. Zostawiamy około 2 cm przestrzeni w każdym słoiczku od góry słoiczka. Słoiczki zakręcamy i wstawiamy do garnka z wodą o temperaturze 40 stopni Celsjusza, z położoną na dno ściereczką. Po włożeniu słoiczków podnosimy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i gotujemy 10 minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 70 stopni Celsjusza i gotujemy 2 godziny. Po tym czasie kończymy gotowanie, a słoiki wyjmujemy dopiero po ostudzeniu się wody w garnku. Musimy pilnować poziomu wody w garnku podczas gotowania, poziom nie może być niższy poziomu mięsa w słoiczku a także większy od dolnej części dekielka słoiczka. Słoiczki studzimy w temperaturze pokojowej. Tuszonkę ostudzoną wstawiamy na minimum 7 dni do lodówki, po tym czasie możemy konsumować. Przez okres minimum 7 dni tuszonka nabierze lepszego smaku. Pyszna jest do kanapek.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz