piątek, 10 kwietnia 2020

Śledzie w zalewie octowej z suszonymi pomidorami i żurawiną.



Przepisów na zrobienie marynowanych śledzi w zalewie octowej jest mnóstwo. Ja zrobiłam śledzie według domowego, starego przepisu, takie najzwyklejsze, prosto z beczki, solone, wymoczone, oczyszczone z wnętrzności i obrane ze skóry. Do śledzi dodałam suszone pomidory i żurawinę. Całość zalałam zalewą z octu i oleju.

Składniki:

7 duże śledzie ze skórą (bez głów)- 2,2 kg
cebula 2 szt.
pieprz ziołowy  1 łyżeczka
pieprz kolorowy młotkowany 1 łyżeczka
pomidory suszone z żurawiną z oleju
półtora szklanki oleju rzepakowego

Zalewa octowa:

1 szklanki octu 10%
4 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki cukru
sól do smaku
liście laurowe 6 szt.
Ziele angielskie 15 szt.
pieprz czarny 100 ziaren

Wykonanie:

Śledzie obieramy ze skóry, czyścimy, myjemy, kroimy na połówki i moczymy w zimnej wodzie 3 godziny, po półtorej godziny wymieniamy wodę na świeżą. Po okresie moczenia odciskamy z wody i wykładamy na durszlak żeby ociekły z wody. Ocieknięte kawałki śledzia wkładamy do miski i zalewamy olejem oraz wsypujemy połowę pokrojonej w pół plastry cebuli, pokrojone pomidory z żurawiną, pieprze i mieszamy. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie zagotowujemy wodę na zalewę z drugą połową pokrojonej cebuli, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem. Zalewę doprawiamy do smaku cukrem i solą. Po zagotowaniu się zalewy wlewamy ocet i pozostawiamy do wystudzenia. Po 2-3 godzinach kawałki śledzi wkładamy do wyparzonego pojemnika, przekładamy warstwy śledzi plasterkami cebuli, suszonymi pomidorami z żurawiną, liśćmi laurowymi,zielem angielskim i pieprzem, zalewamy olejem w którym się moczyły. Tak ułożone śledzie zalewamy ostudzoną zalewą octową. Słoik zakręcamy i odstawiamy w kuchni na dobę lub dwie doby żeby śledzie zmiękły. Po tym czasie wstawiamy słoik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na 24 godziny.














Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz