środa, 20 maja 2020

Grochowa.



Rozgrzewająca grochówka na wędzonym boczku i kiełbasie śląskiej.

Składniki:

groch łuskany 25 dag
boczek wędzony 30 dag
kiełbasa śląska 4 szt.
ziemniaki pokrojone w kostkę 4 szt.
włoszczyzna suszona 2 łyżki
czosnek 3-4 ząbki
woda 2 litry
domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
liść laurowy 3-4 szt.
ziele angielskie 4-5 szt.
sól
pieprz ziołowy
papryka  słodka
majeranek
   
Wykonanie:

Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy pół godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch będzie na 80% miękki, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, wędzony boczek, pokrojone kiełbaski śląskie, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy do miękkości ziemniaków i boczku. Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki majeranku. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Gotową grochówkę podajemy na gorąco z domowym pieczywem.



Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz