sobota, 2 maja 2020

Kotlety mielone z indyka, ziemniaki i buraczki.



Kotlety mielone zrobione z mielonego mięsa indyczego, podane z ziemniakami i usmażonymi buraczkami.


Składniki:

mielone mięso z indyka 1 kg
ziemniaki 8 szt.
burak ćwikłowy 1 szt.
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek 2 ząbki
cebula połowa
bułka tarta
jajka kurze 2 szt.
sok z cytryny

Wykonanie buraczków:



Wymyty burak gotujemy w skórce do miękkości. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skórki, trzemy przez duże oczka. Na roztopionym maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę do jej zeszklenia, dodajemy starte buraczki. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Możemy doprawić sokiem z cytryny, jak kto lubi.

Wykonanie dania:

Do zmielonego mięsa dodajemy startą połowę cebuli, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą, przyprawiamy solą, pieprzem i wbijamy dwa jajka. Wszystkie składniki mieszamy. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy je na gorącym tłuszczu do zarumienienia się z obu stron. Smażymy na małym ogniu, tak żeby mięso w środku kotleta nie było surowe. W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy na gorąco z ziemniakami i buraczkami.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz