piątek, 5 czerwca 2020

Filet z gęsi w ziołach, parzony.



Bardzo smaczna wędlina z filetu gęsi ze skórą.


Składniki:

kompletny filet z gęsi razem ze skórą (nie przecinana, w całości) 1 szt. (około 1 kg)

Przyprawy:

sól 18 g/kg
czosnek suszony 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka

Wykonanie:

Wymyty, osuszony kompletny filet łącznie ze skórą nacieramy dobrze wymieszanymi przyprawami. Natarty filet z gęsi umieszczamy w pojemniku, zamykamy i wstawiamy do lodówki (temp. 4-8 st.C) na 24 godziny. Po tym czasie zwijamy filet ścisło i wkładamy go do wcześniej przygotowanej osłonki. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno i osznurowujemy jak na zdjęciu.

Parzenie:

Zagotowujemy wodę do 100 stopni Celsjusza, wkładamy baton z gęsiną i gotujemy w tej temperaturze 5 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 75-80 stopni Celsjusza i parzymy do 72 stopni Celsjusza wewnątrz batonu (około 120 minut).

Studzenie:

Po procesie parzenia wieszamy baton z gęsiną na kiju i studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po tym czasie możemy konsumować. Po kilkunastogodzinnym chłodzeniu wyjmujemy filet z osłonki, powstały tłuszcz możemy wykorzystać w kuchni. Sparzony filet kroimy w cienkie plasterki i przygotowujemy z nich pyszne kanapki.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz