środa, 3 czerwca 2020
Szczawiowa z jajkiem.
Zupa z pierwszego, wiosennego szczawiu, podana z jajkiem.
Składniki:
szczaw ogrodowy 3 pęczki
korzeń pietruszki 1 szt.
marchew 1 szt.
ćwiartki kurczaka 1 szt.
filet z kurczaka połowa
ziemniaki 4 szt.
koper
natka pietruszki
jajka kurze 4 szt.
śmietana 30% do zabielenia
woda 3 litry
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
W dwóch litrach posolonej wody gotujemy wymyte mięsa, podczas gotowania zbieramy szumowiny. Gotujemy do miękkości mięs. Dodajemy obraną, startą na dużych oczkach marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. W między czasie przebieramy i myjemy szczaw, kroimy w centymetrowe paski i jak ziemniaki będą miękie dodajemy go do garnka razem z natką pietruszki i koprem. Przyprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem ziołowym. Zupę gotujemy aż szczaw będzie w miarę miękki, zabielamy zupę i kończymy gotowanie. Podajemy gorącą z ugotowanym jakiem na twardo.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz