wtorek, 16 czerwca 2020

Kaszanka biała na kaczych wątróbkach.



Bardzo smaczna biała kaszanka która jest zrobiona z trzech rodzajów kasz oraz dodaniem do niej podgardla wieprzowego, mięsa z kurczaka, skóry z kurczaka i boczku oraz kaczych wątróbek. Kaszanka jest idealna do pieczenia na grillu, jak i smażenia na patelni.

Składniki:

kasza gryczana biała 100 g (1 szklanka)
kasza jęczmienna drobna 200 g (2 szklanki)
kasza jęczmienna pęczak 200 g (2 szklanki)
podgardle 60 dag
2 kawałki skóry od boczku 10 dag
kacze wątróbki 50 dag
cała skóra z kurczaka 10 dag
mięso z korpusu kurczaka 10 dag
wywar z gotowania 10 szklanek (1 szklanka kaszy + 2 szklanki wywaru)
osłonki wieprzowe 28/30 mm  3 metry

Przyprawy:

sól - do smaku
ziele angielskie 10 szt.
liść laurowy 5 szt.
pieprz ziołowy 1 łyżka
pieprz czarny pół łyżki
majeranek 2 łyżki
suszona cebulka 2 łyżki

Wykonanie:

Wymyte wszystkie mięsa oprócz wątróbek zalewamy w garnku wodą do ich pokrycia, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy 60 minut do miękkości mięsa i skór. Po ugotowaniu wyjmujemy do miski ugotowane mięsa i studzimy. Z garnka odmierzamy 5 szklanek wywaru. W pozostałym wywarze parzymy wymyte wątróbki kacze, 10 minut. W między czasie mielimy mięsa z wątróbkami przez sitko 4 mm. Wlewamy do garnka 5 szklanek wywaru,zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy zmielone mięsa i wątróbki, oraz odmierzone ilości kasz (kasze opłukane). Gotujemy, podczas gotowania dodajemy przyprawy do smaku i próbujemy smak. Gdy kasze będą robić się gęste to kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po tym czasie kasze ładnie dojdą, mieszamy wszystko i studzimy. Ostudzonym farszem nadziewamy osłonki wieprzowe i odkręcamy kiełbaski lub robimy wianki. Kaszanki parzymy w 70 - 75 stopniach Celsjusza przez 30 minut.














 Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz