środa, 3 czerwca 2020
Pizza z ziemniaków i pieczarek.
Pizza upieczona z ciasta ziemniaczanego, przełożona smażonymi pieczarkami z cebulą i żółtym serem.
Składniki:
ziemniaki młode 5 szt. duże
ser żółty
jajka 2 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
sól pół łyżeczki
pieprz czarny pół łyżeczki
pieprz ziołowy pół łyżeczki
pieczarki 1 kg
cebula 3 szt. młode
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki oraz połowę pieczarek ścieramy na dużych oczkach, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, wbijamy jajka, mieszamy. Masę ziemniaczaną wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, do zarumienienia się placka. W międzyczasie smażymy pozostałe pieczarki pokrojone w plasterki, drobno pokrojoną cebulkę, podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Upieczony placek smarujemy sosem pomidorowym lub ketchupem. Nakładamy warstwę usmażonych z cebulą pieczarek. Całość przykrywamy plasterkami żółtego sera i zapiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz