sobota, 13 czerwca 2020

Śmietanowiec malinowy z musem truskawkowym.



Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec malinowy w którego skład wchodzą owoce malin i truskawek.


Składniki:

blacha 30/25/6 cm

Spód:

herbatniki kakaowe

Mus truskawkowy:

70 dag truskawek
2 opakowania galaretki truskawkowej

Masa śmietankowa:

śmietana 30% 500 ml
galaretki truskawkowe 2 szt.
wrząca woda 300 ml

Góra:

galaretki krystaliczne 2 szt.
400 ml wrzącej wody
maliny

Wykonanie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami. Z truskawek robimy mus, rozdrabniamy je blenderem, zagotowujemy i dodajemy galaretki (nie gotujemy), dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy. Wstawiamy do lodówki. W między czasie ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzone galaretki i miksujemy do połączenia się galaretek z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę, jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus truskawkowy, dekorujemy owocami malin. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą. Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz