sobota, 13 czerwca 2020

Torcik Oreo.



Upieczone ciasto Oreo w specjalnej formie, rozcięte na dwa plastry i przełożone kremem z serka mascarpone i bitej śmietany.


Składniki na ciasto:

mąka pszenna (Typ-450) - 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3,5 łyżki
jajka kurze 6 szt.
cukier puder 100 g
sól szczypta
olej roślinny 100 ml
mleko 50 ml
forma o szerokości 20 cm i wysokości 3,5 cm

Krem:

serek mascarpone 250 g
śmietanka 36% 250 ml
cukier puder 2 łyżki

Wykonanie:

W większej misce ubijamy jajka z cukrem pudrem i szczyptą soli. Podczas miksowania dodajemy olej roślinny i wymieszaną mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste to wlewamy troszkę mleka i całość miksujemy. Gotowym ciastem napełniamy formę i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza 40 - 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy 15 minut. Ścinamy ostrym nożem czub ciasta równo z brzegami formy. Placek ciasta rozcinamy na dwa plastry które przełożymy kremem. Krem robimy ze śmietany 36 % i serka mascarpone. Śmietanę 250 ml ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru, gdy śmietana będzie ubita dodajemy stopniowo serek mascarpone (250 g), miksujemy na wolniejszych obrotach. Przełożone kremem plastry ciasta wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu kroimy i zajadamy.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz