Nalewka poziomkowa ma doskonały smak i aromat. Prawdziwy rarytas wśród nalewek.
Składniki:
poziomki leśne 1 litr
spirytus 60% 750 ml (pół litra spirytusu 95% + 250 ml wody)
woda przegotowana 750 ml
Wykonanie:
Przebrane świeże poziomki umieszczamy w słoju (nie myjemy poziomek). Zalewamy poziomki spirytusem ponad owoce. Odstawiamy w ciepłe, ocienione miejsce na dwa dni. Po dwóch dniach zlewamy, filtrując przez bibułę filtracyjną. Odmierzamy ilość nalewki i taką samą ilością przegotowanej, ciepłej wody, zalewamy owoce ponad ich poziom. Pozostawiamy na dwa dni. Po dwóch dniach zlewamy, filtrujemy. Wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Na zdrowie !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz