piątek, 17 lipca 2020

Jabłecznik na kruchym cieście.



Jabłecznik upieczony na kruchym cieście. 


Składniki:

jabłka antonówki 4 szt.
cynamon 1 opak.
kisiel cytrynowy 2 opak.
cukier puder do posypania ciasta
blacha 30/25/6 cm

Ciasto:

mąka krupczatka 2 szklanki
mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
margaryna Kasia 1 kostka
cukier 3 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy

Pianka:

białka z 4 jajek
cukier puder 3 łyżki

Masa jabłkowa:

jabłka pokrojone w kostkę
cynamon 1 opak.
kisiel cytrynowy 2 opak.

Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, dodajemy cynamon, kisiele i dokładnie musimy wymieszać. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą częścią ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem po całości.Na wyłożone dno ciastem, wykładamy masę jabłkową, równomiernie ją rozprowadzamy. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej. Wierzch warstwy piany posypujemy zmrożonym startym ciastem. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, ostudzone posypujemy cukrem pudrem, kroimy na porcje.


















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz