wtorek, 14 lipca 2020

Gołąbki.



Gołąbki z młodej kapusty i wieprzowego mielonego mięsa z dodatkiem ryżu.


Przepis na 20 gołąbków.

Składniki:

główka młodej kapusty
1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
2 woreczki ryżu
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
lubczyk
natka pietruszki

Wykonanie:

W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 20 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty kroimy i układamy na dno garnka. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na farsz do gołąbków. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem z pasty rosołowej, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. Gotujemy jeszcze około 10 minut. Gotowe gołąbki możemy podawać na różne sposoby, z pieczywem lub ziemniakami.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz