Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak truskawki i winogrona bezpestkowe.
Składniki:
Spód:
herbatniki
Masa serowa:
mleko 400 ml
serek waniliowy, homogenizowany 400 gram
żelatyna 50 g
szklanka wrzącej wody
winogrona bezpestkowe 25 dag
truskawki 20 dag
Wierzch:
owoc winogrona
galaretki agrestowe 3 szt.
600 ml wrzącej wody
Wykonanie:
Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. Do przygotowanej miski wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę agrestową. Układamy warstwę z winogrona, studzimy w lodówce. W między czasie rozpuszczamy pozostałe dwie galaretki agrestowe w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Ostudzone wlewamy na zastygniętą galaretkę z winogronami. Wstawiamy do lodówki żeby stężało. W między czasie przygotowujemy masę serową. Zagotowujemy 400 ml mleka, do mleka dodajemy rozpuszczoną w szklance wody żelatynę, mieszamy, nie gotujemy. W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z gorącym mlekiem wymieszanym z żelatyną. Do wymieszanego serka z mlekiem i żelatyną dodajemy wymyte, osuszone truskawki i winogrona, mieszamy i studzimy. Ostudzoną masę serową z owocami wykładamy na stężałe galaretki, równamy, wykładamy herbatnikami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Po kilku godzinnym chłodzeniu gotowy sernik wyjmujemy z miski. Brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz