piątek, 14 sierpnia 2020
Drobiowa galareta.
Drobiowa galareta zrobiona z czterech dużych ćwiartek z kurczaka. Do zrobienia galarety użyto żelatyny spożywczej, gdyż z samych ćwiartek z kurczaka galareta nigdy się nie zrobi taka żeby można było ją pokroić.
Składniki:
ćwiartki kurczaka 4 szt.
woda 2,5 litra
sól do smaku
domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
suszony czosnek 1 łyżeczka
ziele angielskie 15 ziaren
liście laurowe 4 listki
żelatyna 70 g
Opcjonalnie:
cytryna
natka pietruszki
Wykonanie:
W 2,5 litrach osolonej wody z domową pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim gotujemy oczyszczone, wymyte ćwiartki kurczaka około 30 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy na talerz, studzimy i oddzielamy mięso od kości. Przygotowujemy pojemniki do zrobienia w nich galarety. Pojemniki wyparzamy gorącą wodą. Do pojemników wkładamy pokrojone kawałki mięsa. Wywar z gotowania doprawiamy przyprawami, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści, wywaru z żelatyną nie gotujemy. Gorącym wywarem zalewamy mięso w pojemnikach. Zalane pojemniki studzimy, zamykamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin aż stężeje galareta. Galaretę podajemy z plasterkiem cytryny, dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz