niedziela, 16 sierpnia 2020
Biała kaszanka na ostro.
Pikantna, biała kaszanka zrobiona na mięsie z łopatki wieprzowej, skóry i kości z golonki oraz z wątróbek drobiowych. Kaszanka została nadziana w wołową kątnicę.
Składniki:
łopatka 70 dag
wątróbki drobiowe 80 dag
skóra z golonki 20 dag
kość z golonki
kasza pęczak 2 szklanki
kasza jęczmienna 3 szklanki
wywar 9 szklanek
2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
sos z ostrych papryczek 200 ml
kątnica wołowa
Przyprawy:
liść laurowy mielony pół łyżeczki
ziele angielskie mielone pół łyżeczki
majeranek 2 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
pieprz czarny 1 łyżeczka
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1 łyżeczka
Wykonanie:
Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.Wymytą łopatkę, skórę i kość z golonki gotujemy w osolonej wodzie 90 minut do miękkości mięs. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i studzimy. Odmierzamy potrzebną ilość wywaru do gotowania kasz. W pozostałym wywarze parzymy wymoczone wątróbki. Parzymy 15 minut. Sparzone wątróbki wyjmujemy z garnka i studzimy. Obieramy resztki mięsa z kości od golonki, mięso z kości golonki i skórę mielimy przez sitko 4 mm a wątróbki i mięso z łopatki przez sitko 10 mm. Wszystkie zmielone mięsa mieszamy. W odmierzonej ilości wywaru parzymy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze, wszystkie suche przyprawy i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy we wcześniej opłukaną i wymoczoną kątnicę wołową. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 60 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz