Pyszne ciasto rabarbarowe upieczone w kruchym cieście z pianką cytrynową.
Składniki:
rabarbar 90 dag
cukier waniliowy 16 g (do wymieszania go z pokrojonym rabarbarem)
cukier puder do posypania ciasta
papier do pieczenia
herbatniki 50 g (do posypania wyłożonego ciastem dna formy)
blacha 30/25/6 cm
Ciasto:
mąka pszenna Typ 450 3 szklanki
masło 82% 250 g
cukier 2 łyżki
żółtka 4 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 16 g
Pianka:
białka z 4 jajek
kisiel cytrynowy 1 opakowanie 38 g
cukier 3 łyżki
aromat waniliowy kilka kropel
sól szczypta
Wykonanie:
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy, wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Na tak przygotowane dno formy układamy pokrojony w 2-3 centymetrowe kawałki rabarbar (wcześniej rabarbar mieszamy z cukrem waniliowym 16 g). Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel wymieszany z cukrem. Ubitą pianę równo wykładamy na wierzch rabarbaru. Wierzch ciasta posypujemy kawałkami pozostałego ciasta, ścierając go przez wielkie oczka. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz