poniedziałek, 17 sierpnia 2020

Makaron penny w sosie z półgęska, cebuli i papryk.



Makaron penne ugotowany w sosie z półgęska, cebuli i papryki słodkiej.


Składniki:

makaron penne 400 g
półgęsek 70 dag
cebula 1 szt.
kawałki papryk słodkich
liść laurowy 1-2 szt.
ziele angielskie 5 szt.
pasta rosołowa 1 łyżka
suszona włoszczyzna 1 łyżka
koperek
sos sojowy ciemny 1 łyżka
olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki

Przyprawy:

sól
pieprz kolorowy
gałka muszkatołowa połowa gałki startej

Wykonanie:

Cebulę kroimy w pół plastry, paprykę i półgęsek w kostkę. Wszystko smażymy na patelni z małą ilością tłuszczu. W oddzielnym garnczku gotujemy bulion warzywny z suszonej włoszczyzny, pasty rosołowej z zielem angielskim i listkami laurowymi. Bulion doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Usmażone składniki na patelni przekładamy do gotującego się bulionu i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, do momentu aż kawałki z półgęska będą miękkie. Jeżeli kawałki z półgęska będą miały odpowiednią miękkość, dodajemy do garnka sos sojowy, gałkę muszkatołową, makaron penne i gotujemy do miękkości makaronu, dodajemy koperek. Gotowe danie podajemy na gorąco.








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz