środa, 5 sierpnia 2020

Marynowane plasterki z ogórków ze skórką.



Bardzo smaczna sałatka z plasterków ogórka, smakuje jak pikle. Świetnie nadaje się jako dodatek do różnych dań obiadowych. 


Składniki:

ogórki gruntowe 5 kg
sól 5 łyżek
gorczyca pół łyżeczki na słoik
ziele angielskie 4-6 ziaren na słoik
liść laurowy 1 szt na słoik
koper baldach na słoik

Zalewa na 1 litr:

ocet 10% 200 ml
woda przegotowana 800 ml
sól 2 łyżki
cukier 3 łyżki

Wykonanie:

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy mieszamy.

Wymyte ogórki szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm, umieszczamy w dużym garnku. Zasypujemy solą, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach wysypujemy plastry ogórków na durszlak do ocieknięcia. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem żeby ostygły, zimne wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, dlatego żeby przegryzły się smaki.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz