Usmażony stek z karczku wieprzowego podany z ugotowanymi, młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem oraz z surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
grubsze plastry karczku wieprzowego
pieprz kolorowy młotkowany
pieprz ziołowy sól
ziemniaki młode
koperek do posypania
smalec wieprzowy do smażenia
Surówka:
kapusta pekińska
marchew 1 szt.
cebula 1 szt. średniej wielkości
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
majonez 2 łyżki
Wykonanie:
Plastry karczku solimy i nacieramy pieprzami, smażymy na gorącym tłuszczu do ich zarumienienia i odpowiedniej miękkości. W między czasie kroimy kapustę pekińską, trzemy na grubszych oczkach marchew, cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wymieszaną surówkę przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godziny. W między czasie gotujemy ziemniaki. Gotowe steki podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i surówką.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz