sobota, 10 października 2020

Domowy smalec ze skwarkami i cebulą na chleb.

 


Popularne smarowidło do chleba, idealne do swojskiego wypieku chleba z ogóreczkiem. Polecam :)


Surowiec:


boczek wieprzowy (tłusty) 25 dag

cebula 1 szt.


Przyprawy:


sól 

pieprz ziołowy 


Wykonanie:


Pokrojony w kostkę boczek smażymy na wolnym ogniu tyle czasu aż skwarki zarumienią się. Do takich zarumienionych skwarek dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę i dodajemy przyprawy do smaku. Smażymy aż cebula ładnie się zeszkli. Ostudzone smażone skwarki z cebulą wlewamy do miseczki i zimne umieszczamy w lodówce. W lodówce powstanie zastygnięty smalec. Smalec możemy uzywać do smarowania pieczywa, jako okrasę do klusek itd...








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz