Przepis na pyszne gołąbki z farszem z wieprzowego mięsa i ryżu.
Przepis na 25 gołąbków.
Składniki:
1 większa główka białej kapusty
1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego
półtora szklanki (250 ml) ryżu
domowa kostka rosołowa 2 łyżki
1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego
czosnek 3 zęby
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek 2 łyżki
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
lubczyk świeży lub mrożony
natka pietruszki
Wykonanie:
W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 245 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty wykorzystujemy w kuchni, na przykład do bigosu. W między czasie nastawiamy wodę z pastą rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim z której przygotujemy wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie się gotować doprawiamy do smaku, dodajemy, lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami wyrabiamy na farsz. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz