poniedziałek, 30 listopada 2020

Gołąbki.

 


Przepis na pyszne gołąbki z farszem z wieprzowego mięsa i ryżu. 


Przepis na 25 gołąbków.


Składniki:

1 większa główka białej kapusty

1,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego

półtora szklanki (250 ml) ryżu 

domowa kostka rosołowa 2 łyżki

1 słoiczek 200 ml koncentratu pomidorowego

czosnek 3 zęby

sól do smaku

pieprz do smaku

majeranek 2 łyżki

6 listków laurowych

10 ziaren ziela angielskiego

lubczyk świeży lub mrożony 

natka pietruszki


Wykonanie:

W gorącej wodzie parzymy przygotowaną wcześniej główkę kapusty z której zdejmujemy 245 sparzonych liści, oraz 4-5 liści do przykrycia gołąbków, pozostałą część kapusty wykorzystujemy w kuchni, na przykład do bigosu. W między czasie nastawiamy wodę z pastą rosołową, liściem laurowym i zielem angielskim z której przygotujemy wywar do zalania gołąbków. Gdy zacznie się gotować doprawiamy do smaku, dodajemy, lubczyk, natkę pietruszki, sól, pieprz. Zmielone mięso wraz z ugotowanym ryżem i przyprawami wyrabiamy na farsz. Ze sparzonych liści i farszu formujemy gołąbki zawijając każdego w liść kapusty. Na dno garnka układamy pokrojoną wcześniej kapustę. Na tak przygotowane dno układamy uformowane gołąbki, przykrywamy liśćmi kapusty i zalewamy przygotowanym wywarem do którego dodaliśmy również koncentrat pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania się wywaru z gołąbkami, gotujemy na małym ogniu 1 godzinę do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku jeżeli jest taka potrzeba. 





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz