Bigos ugotowany ze świeżej i kiszonej kapusty z mięsem wieprzowym, węgierkami, wędzonym boczkiem i kiełbasą.
Składniki:
kiszona kapusta (z domowego kiszenia) 2 kg
biała kapusta 1 kg
łopatka wieprzowa 1 kg
kiełbasa podwawelska 2 szt.
śliwki mrożone 6 szt. (węgierki)
boczek wędzony 30 dag
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 8-10 szt.
sól
pieprz ziołowy
pieprz kolorowy młotkowany
przecier pomidorowy 500 ml (z domowej spiżarni)
czosnek 3 ząbki
jałowiec owoc 4-5 ziaren
majeranek 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 125 ml(pół szklanki)
Wykonanie:
Mięso z łopatki myjemy i zalewamy wodą do jego zakrycia, gotujemy 1 godzinę. Podczas gotowania dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Ugotowaną łopatkę kroimy w większą kostkę. Wywar cedzimy przez sitko. W wywarze gotujemy poszatkowaną białą kapustę z pokrojoną w kostkę łopatką. Kapustę białą gotujemy do jej miękkości. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy do niej odciśniętą z soku kiszoną kapustę, dokładnie mieszamy i gotujemy 3 godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotując bigos musimy często mieszać kapustę. W międzyczasie smażymy kiełbasę pokrojoną, wędzony boczek i usmażony dodajemy do gotującej się kapusty, ponownie mieszamy. Po dwóch godzinach gotowania dodajemy wszystkie suche przyprawy i ponownie mieszamy. W następnym, trzecim dniu gotowania bigosu dodajemy pokrojone mrożone śliwki, przecier pomidorowy, wino i gotujemy 2 godziny, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie. Bigos podajemy na gorąco, najlepiej z pieczywem domowego wypieku. Bigos możemy także włożyć do słoików.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz