Chleb pszenny upieczony na drożdżach, obficie nasmarowany pomadą i posypany czarnuszką.
Składniki na 1 bochenek chleba:
mąka pszenna chlebowa Typ-750 700 g plus na podsypanie
sól 1 łyżka
olej 8 łyżek
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 30 g
ciepła woda 300 ml
Pomada:
100 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki
szczypta soli
Opcjonalnie:
czarnuszka do posypania chleba
Wykonanie:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.
Udanego wypieku :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz