sobota, 12 grudnia 2020

Chleb pszenny z czarnuszką.


Chleb pszenny upieczony na drożdżach, obficie nasmarowany pomadą i posypany czarnuszką.


Składniki na 1 bochenek chleba:

mąka pszenna chlebowa Typ-750 700 g plus na podsypanie

sól 1 łyżka

olej 8 łyżek

cukier 1 łyżka

drożdże świeże 30 g

ciepła woda 300 ml


Pomada:

100 ml wody

1 czubata łyżeczka mąki

szczypta soli


Opcjonalnie:

czarnuszka do posypania chleba


Wykonanie:

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy, ręcznie 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy z ciasta bochenek, kładziemy go na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni Celsjusza. W międzyczasie robimy pomadę, w małym rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Po godzinnym wyrastaniu bochenka nacinamy go ukośnie 3-4 razy, obficie smarujemy pomadą, posypujemy czarnuszką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10 minut w 240 stopniach Celsjusza (grzałki góra - dół). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 30 minut, do zarumienienia się chleba. Upieczony chleb studzimy na kratce.














Udanego wypieku :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz