poniedziałek, 15 lutego 2021

Tort śmietankowo jagodowy.

 


Tort przełożony kremem o smaku śmietankowym z serkiem mascarpone i dżemem jagodowym, ozdobiony płatkami migdałowymi, kwiatkami do dekoracji. Tort został wykonany przez naszą córkę Monikę i Jej córkę a naszą wnuczkę Julię :)


Biszkopt:


Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm):

jajka kurze 10 szt.

Cukier 20 dag

Mąka tortowa 30 dag


Wykonanie biszkoptu: 






Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.


Krem:

Składniki:

serek mascarpone 500 g 

śmietana kremówka 36 % 400 ml

cukier puder 2 łyżki

barwnik czerwony 1/3 łyżeczki


Opcjonalnie:

dżem jagodowy

herbata z cytryną do nasączenia tortu

kwiatki z cukru do dekoracji

płatki migdałowe do dekoracji


Wykonanie kremu i tortu:

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy na bardzo małych obrotach. Biszkopt dzielimy na 4 równe plastry. Plaster spodni układamy na tortownicy, nasączamy go herbatą z cytryną, smarujemy dżemem i nakładamy warstwę kremu. Przykrywamy drugim plastrem biszkoptu, nasączamy i nakładamy kolejną warstwę kremu, równo rozsmarowujemy i powtarzamy tak do końca. Delikatnie dociskamy. Pozostały krem zabarwiamy barwnikiem na różowo i okładamy cały tort. Boki tortu obkładamy płatkami migdałowymi a górę tortu ozdabiamy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.







Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz