niedziela, 14 lutego 2021

Biała kaszanka na ostro.

 


Pikantna, biała kaszanka zrobiona na mięsie z golonki wieprzowej oraz z wątróbek drobiowych z dodatkiem ostrego sosu z papryczek habanero.

 

Surowiec:

wątróbki drobiowe 50 dag

mięso z golonki 20 dag

kość z golonki

kasza pęczak 1 szklanka (10 dag)

kasza jęczmienna 5 szklanek (90 dag)

wywar 12 szklanek

2 czubate łyżki pasty rosołowej (swojego wyrobu)

sos z ostrych papryczek 200 ml

jelita wieprzowe 28/30 mm 4 m

 

Przyprawy:

majeranek  2 łyżki 

sól do smaku

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

pieprz czarny  1 łyżeczka

papryka ostra mielona 1 łyżeczka

papryka słodka mielona 1 łyżeczka


Wykonanie:

Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Ja dałam 9 szklanek wywaru i 200 ml sosu z ostrych papryczek. Zawsze kasza sparzy się super.

Wymyte mięsa gotujemy w osolonej wodzie z liśćmi laurowymi i zielem angielskim około 2 godzin, do miękkości mięsa. Ugotowane mięso wyjmujemy z garnka i studzimy. Odmierzamy potrzebną ilość wywaru do gotowania kasz. W pozostałym wywarze parzymy wymoczone wątróbki. Parzymy 15 minut. Sparzone wątróbki wyjmujemy z garnka i studzimy.  Obieramy resztki mięsa z kości od golonki, mięso z kości golonki i skórę mielimy przez sitko 4 mm a wątróbki i mięso z golonki przez sitko 10 mm. Wszystkie zmielone mięsa mieszamy. W odmierzonej ilości wywaru parzymy kasze. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze, pastę rosołową, wszystkie suche przyprawy i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60-70 %. Gdy kasze będą na 60-70 % sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy kasze, mieszamy, i po ostudzeniu nadziewamy we wcześniej opłukaną i wymoczoną kątnicę wołową. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 60 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I osuszone wkładamy do lodówki.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz