poniedziałek, 15 marca 2021

Gulasz z makaronem rurki (penne).

 


Makaron penne w gulaszu z mięsa i papryk.


Składniki:

schab 1 kg

bulion drobiowy 1 litr

cebula 2 szt. duże

marchew 1 szt.

papryka żółta połowa

papryka czerwona połowa

makaron penne 40 dag

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz kolorowy tłuczony  do smaku

majeranek 1 łyżka

sos sojowy ciemny 5 łyżek

natka pietruszki

lubczyk

natka z selera


Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm, smażymy na patelni z pokrojoną w ćwierć plastry cebulą, doprawiamy solą i pieprzami do smaku. Podczas smażenia dodajemy pokrojone w większą kostkę papryki,zielone natki i lubczyk. Usmażone składniki na patelni przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Do gotujących się składników dodajemy makaron penne, majeranek i sos sojowy, kilka razy mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut, do miękkości makaronu (al dente). Makaron z gulaszem podajemy na gorąco.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz