Biała kaszanka zrobiona z trzech rodzajów kasz oraz dodaniem do niej mięsa wieprzowego, skóry z boczku oraz wątróbek drobiowych.
Składniki:
kasza gryczana biała 20 dag (2 szklanki)
kasza jęczmienna 10 dag (1 szklanka)
kasza jęczmienna pęczak 20 dag (2 szklanki)
łopatka wieprzowa 1 kg
wątróbki drobiowe 60 dag
skóra od boczku 15 dag
wywar z gotowania 10 szklanek (1 szklanka kaszy + 2 szklanki wywaru)
ostry sos z papryczek 350 ml
osłonki wieprzowe 28/30 mm 5-6 metrów
Przyprawy:
sól - do smaku
ziele angielskie 5 szt.
liść laurowy 10 szt.
pieprz ziołowy 2 łyżki
pieprz kolorowy 2 łyżki
papryka słodka mielona 1 łyżka
suszone pomidory w płatkach 1 opakowanie
majeranek 4 łyżki
Wykonanie:
Wymyte mięsa zalewamy w garnku wodą do ich pokrycia, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy 60 minut do miękkości mięsa i skór. Po ugotowaniu wyjmujemy do miski ugotowane mięsa i studzimy. W gorącym wywarze parzymy wątróbki. Z garnka odmierzamy 10 szklanek wywaru. Mięsa po ostudzeniu mielimy na dużym sicie 12 mm. Wlewamy do garnka wywar,zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy ostry sos z papryczek, zmielone mięsa oraz odmierzone ilości kasz (kasze opłukane). Gotujemy, podczas gotowania dodajemy wszystkie przyprawy do smaku i próbujemy smak. Gdy kasze będą robić się gęste to kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po tym czasie kasze ładnie dojdą, mieszamy wszystko i studzimy. Ostudzonym farszem nadziewamy osłonki wieprzowe i odkręcamy kiełbaski lub robimy wianki. Kaszanki parzymy w 70 - 75 stopniach Celsjusza przez 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz