niedziela, 14 marca 2021

Kaszanka biała na łopatce i wątróbkach.

 


Biała kaszanka zrobiona z trzech rodzajów kasz oraz dodaniem do niej mięsa wieprzowego, skóry z boczku oraz wątróbek drobiowych. 


Składniki:

kasza gryczana biała 20 dag (2 szklanki)

kasza jęczmienna 10 dag (1 szklanka)

kasza jęczmienna pęczak 20 dag (2 szklanki)

łopatka wieprzowa 1 kg

wątróbki drobiowe 60 dag

skóra od boczku 15 dag

wywar z gotowania 10 szklanek (1 szklanka kaszy + 2 szklanki wywaru)

ostry sos z papryczek 350 ml

osłonki wieprzowe 28/30 mm  5-6 metrów


Przyprawy:

sól - do smaku

ziele angielskie 5 szt.

liść laurowy 10 szt.

pieprz ziołowy 2 łyżki

pieprz kolorowy 2 łyżki

papryka słodka mielona 1 łyżka

suszone pomidory w płatkach 1 opakowanie

majeranek 4 łyżki


Wykonanie:

Wymyte mięsa zalewamy w garnku wodą do ich pokrycia, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli i gotujemy 60 minut do miękkości mięsa i skór. Po ugotowaniu wyjmujemy do miski ugotowane mięsa i studzimy. W gorącym wywarze parzymy wątróbki. Z garnka odmierzamy 10 szklanek wywaru. Mięsa po ostudzeniu mielimy na dużym sicie 12 mm. Wlewamy do garnka wywar,zagotowujemy. Do gotującego się wywaru dodajemy ostry sos z papryczek, zmielone mięsa oraz odmierzone ilości kasz (kasze opłukane). Gotujemy, podczas gotowania dodajemy wszystkie przyprawy do smaku i próbujemy smak. Gdy kasze będą robić się gęste to kończymy gotowanie, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 30 minut. Po tym czasie kasze ładnie dojdą, mieszamy wszystko i studzimy. Ostudzonym farszem nadziewamy osłonki wieprzowe i odkręcamy kiełbaski lub robimy wianki. Kaszanki parzymy w 70 - 75 stopniach Celsjusza przez 30 minut. 





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz