niedziela, 7 marca 2021

Tortowe ciasto czekoladowe z kremem.





Pyszne ciasto tortowe czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkowymi powidłami.


Składniki:

powidła śliwkowe


Biszkopt: 

(rant o średnicy 20 cm)

jajka kurze 5 szt.

Cukier 10 dag

Mąka tortowa 15 dag - minus 2 łyżki

kakao plus 2 łyżki za odjętą mąkę

(3/4 łyżeczki proszku do pieczenia)


Wykonanie biszkopta:

Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.


Krem mascarpone:

150 ml śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)

200 g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru (do smaku)

kakao 2 łyżki

aromat waniliowy


Wykonanie kremu:

Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone, kakao oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszamy ręcznie.


Polewa czekoladowa:

masło 40 g

gorzka czekolada 100 g


Wykonanie polewy:

W małym rondelku rozpuszczamy masło i do gotującego się masła wrzucamy pokrojoną drobno czekoladę. Wyłączamy grzanie i dokładnie mieszamy.


Wykonanie ciasta:

Biszkopt kroimy na 3 plastry. Plaster spodni smarujemy konfiturą ze śliwek i nakładamy warstwę  kremu. Przykrywamy drugim plastrem biszkopta i ponownie nakładamy konfiturę ze śliwek, równo rozsmarowujemy. Układamy warstwę kremu i przykrywamy trzecim plastrem biszkopta. Jeżeli wystarczy kremu to możemy otynkować boki ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie robimy polewę czekoladową z masła i gorzkiej czekolady 70%. Zrobioną polewą polewamy górę ciasta. Możemy go również sobie udekorować.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz