sobota, 13 marca 2021

Sernik waniliowy z jabłkami.

 


Sernik jest o smaku waniliowym z jabłkami, upieczony na spodzie z herbatników, w polewie czekoladowej, posypany orzechami.


Składniki:

biały ser twaróg 3 razy zmielony 1 kg

jajka kurze 6 szt.

jabłka 1 kg

50 ml wody do jabłek

cukier 6 łyżek (pół szklanki 200 ml)

ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki

cynamon 3 łyżeczki

masło 20 dag

budyń waniliowy 80 g

prażone orzechy do posypania sernika (jakie kto lubi)


Polewa czekoladowa:

masło 100 g

czekolada gorzka 150 g


Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórek, pozbawiamy nasiennych gniazd i trzemy na wiórki. Starte jabłka smażymy z 50 ml wody do wyparowania wody. Na koniec dodajemy 2-3 łyżeczki cynamonu, jak kto lubi. Dokładnie mieszamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy żółtka jajek, cały czas miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo zmielony twaróg ekstrakt wanilii, smażone, rozdrobnione blenderem jabłka i budynie, cały czas miksujemy. Masę odstawiamy, a z białek ubijamy sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy patką do połączenia się piany z masą serową. Dno formy o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Do tak przygotowanej formy wykładamy masę serową, równamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 90 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza. Po upieczeniu sernik studzimy w piekarniku kilka godzin. Ostudzony sernik w formie polewamy polewą czekoladową i posypujemy prażonymi, rozdrobnionymi orzechami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lepiej będzie się kroić na porcję. 


Polewa czekoladowa:

 Masło zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy cały czas do jej rozpuszczenia. Polewę studzimy i polewamy nią ostudzony sernik.















Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz