niedziela, 18 kwietnia 2021

Gruzińskie danie jednogarnkowe.

 


Jest to bardzo smaczne danie z dużą ilością warzyw i dodatkiem tuszonki gruzińskiej. Zainspirował nas film nagrany na wiosce w Gruzji podczas przygotowywania tego pysznego dania.


Składniki:

tuszonka gruzińska 2 słoiki 900 ml TU PRZEPIS.

szalotka 2 szt. lub cebula inna 1 szt.

cukinia 1 szt.

marchew 2 szt.

korzeń pietruszki 1 szt.

kolorowe papryczki słodkie 50 dag

żółta papryka 1 szt.

czerwona papryka 1 szt.

papryczka chili 1-2 szt.

ugotowane ziemniaki w mundurkach 3 szt.

czosnek 5 ząbków

świeży lubczyk

natka pietruszki

świeża kolendra

natka selera

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

pieprz czarny do smaku

oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 łyżki


Uwaga:

Do dania możemy dodać 50 dag pokrojonych w ćwiartki pieczarek, jak kto lubi. 


Wykonanie:

W większym garnku nagrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone w większe kawałki papryki, cukinie, marchewki (plasterki), korzeń pietruszki (plasterki), pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Całość doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy słoik tuszonki gruzińskiej, mieszamy i jeszcze 5-10 minut dusimy. Danie podajemy na gorąco.














Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz