Jest to bardzo smaczne danie z dużą ilością warzyw i dodatkiem tuszonki gruzińskiej. Zainspirował nas film nagrany na wiosce w Gruzji podczas przygotowywania tego pysznego dania.
Składniki:
tuszonka gruzińska 2 słoiki 900 ml TU PRZEPIS.
szalotka 2 szt. lub cebula inna 1 szt.
cukinia 1 szt.
marchew 2 szt.
korzeń pietruszki 1 szt.
kolorowe papryczki słodkie 50 dag
żółta papryka 1 szt.
czerwona papryka 1 szt.
papryczka chili 1-2 szt.
ugotowane ziemniaki w mundurkach 3 szt.
czosnek 5 ząbków
świeży lubczyk
natka pietruszki
świeża kolendra
natka selera
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
oliwa z oliwek lub olej roślinny 2 łyżki
Uwaga:
Do dania możemy dodać 50 dag pokrojonych w ćwiartki pieczarek, jak kto lubi.
Wykonanie:
W większym garnku nagrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy pokrojone w większe kawałki papryki, cukinie, marchewki (plasterki), korzeń pietruszki (plasterki), pokrojony w plasterki czosnek, pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Całość doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy słoik tuszonki gruzińskiej, mieszamy i jeszcze 5-10 minut dusimy. Danie podajemy na gorąco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz