poniedziałek, 10 maja 2021

Kartoflak z boczkiem i cebulą w osłonce.

 


Masa ziemniaczana z boczkiem i cebulą umieszczona w osłonce poliamidowej. Kartoflak z osłonki, pokrojony w grube plastry i usmażony na gorącym tłuszczu na rumiany kolor, jest bardzo smaczny.


Składniki:

ziemniaki 4 kg

jajka kurze 6 szt.

mąka pszenna 6 łyżek

kasza manna 5 łyżek

boczek surowy 30 dag

cebula 2 szt.

osłonka poliamidowa fi 100 mm


Przyprawy:

sól morska 2 łyżki 

majeranek 4 łyżki

pieprz ziołowy 3 łyżeczki

pieprz czarny 1 łyżeczka


Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe suche przyprawy. W między czasie kroimy w kostkę boczek i 2 cebule. Wszystkie pokrojone składniki smażymy na patelni, usmażone studzimy i dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Osłonki poliamidowe dzielimy na odpowiedniej długości kawałki i moczymy w ciepłej wodzie. Gotową masą ziemniaczaną luźno napełniamy osłonki, gdyż podczas parzenia masa ziemniaczana spęcznieje. Gotowe batony z masą ziemniaczaną ścisło zawiązujemy z obu stron i parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza 100 minut. Po procesie parzenia studzimy batony i ostudzone umieszczamy w lodówce. Kartoflak w batonach kroimy w grubsze plastry i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.















Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz