Masa ziemniaczana z boczkiem i cebulą umieszczona w osłonce poliamidowej. Kartoflak z osłonki, pokrojony w grube plastry i usmażony na gorącym tłuszczu na rumiany kolor, jest bardzo smaczny.
Składniki:
ziemniaki 4 kg
jajka kurze 6 szt.
mąka pszenna 6 łyżek
kasza manna 5 łyżek
boczek surowy 30 dag
cebula 2 szt.
osłonka poliamidowa fi 100 mm
Przyprawy:
sól morska 2 łyżki
majeranek 4 łyżki
pieprz ziołowy 3 łyżeczki
pieprz czarny 1 łyżeczka
Wykonanie:
Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, dodajemy sól, mąkę, kaszę manną, wbijamy jajka oraz dodajemy pozostałe suche przyprawy. W między czasie kroimy w kostkę boczek i 2 cebule. Wszystkie pokrojone składniki smażymy na patelni, usmażone studzimy i dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Osłonki poliamidowe dzielimy na odpowiedniej długości kawałki i moczymy w ciepłej wodzie. Gotową masą ziemniaczaną luźno napełniamy osłonki, gdyż podczas parzenia masa ziemniaczana spęcznieje. Gotowe batony z masą ziemniaczaną ścisło zawiązujemy z obu stron i parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza 100 minut. Po procesie parzenia studzimy batony i ostudzone umieszczamy w lodówce. Kartoflak w batonach kroimy w grubsze plastry i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz