Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.
Surowiec (3,5 kg):
łopatka 1,1 kg
karczek 2 kg
boczek 20 dag
skóra z golonki (gotowana) 20 dag
wywar z gotowania skóry 200 ml
Przyprawy:
peklosól 16 g/kg
pieprz biały 3 g/kg
aromat do mielonki tyrolskiej 2g/kg
skrobia ziemniaczana 20 g/kg
czosnek 1 główka
Dodatkowo:
osłonka barierowa termokurczliwa FI 70 mm
Wykonanie:
Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso mielimy przez sitko 8 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki oraz rozmieszane w wywarze z gotowania skóry wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki robiąc odpowiedniej wielkości batony. Gotowe batony z mielonką parzymy w 75-80 stopniach Celsjusza 70 minut. Po parzeniu studzimy 10-15 minut w zimnej wodzie. Batony z mielonką przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz