niedziela, 27 czerwca 2021

Duszona wieprzowina z cebulą i papryką, ziemniaki i surówka.

 


Kawałki wieprzowiny duszone z cebulką i słodką, czerwoną papryką podane z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z surówką z pekińskiej kapusty.


Składniki:

łopatka wieprzowa 80 dag

cebula 2-3 szt.

czerwona słodka papryka połowa

sol do smaku

pieprz ziołowy do smaku

młode ziemniaki 8-9 szt.

koperek

smalec wieprzowy do smażenia


Surówka:

kapusta pekińska 1 szt.

cebula 1 szt.

marchew 2 szt.

majonez 3 łyżki

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku


Wykonanie:


Surówka:

Kapustę kroimy w większe paski, dodajemy starte na wiórki marchewki i pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku, dodajemy majonez i całość mieszamy.


Danie:

Mięso z łopatki wieprzowej kroimy w kawałki 4 x 4 cm, solimy, pieprzymy, mieszamy i smażymy na gorącym tłuszczu na patelni. Smażymy na rumiany kolor. W między czasie kroimy w pół plastry cebule i paprykę w kawałki. Pokrojone cebule i paprykę doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do momentu aż kawałki mięsa zarumienią się. Na zarumienione kawałki mięsa wykładamy pokrojone cebule i paprykę, całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ładnego zeszklenia się cebuli. Gotujemy ziemniaki. Uduszone mięso podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z surówką z pekińskiej kapusty.







Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz