Kawałki wieprzowiny duszone z cebulką i słodką, czerwoną papryką podane z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z surówką z pekińskiej kapusty.
Składniki:
łopatka wieprzowa 80 dag
cebula 2-3 szt.
czerwona słodka papryka połowa
sol do smaku
pieprz ziołowy do smaku
młode ziemniaki 8-9 szt.
koperek
smalec wieprzowy do smażenia
Surówka:
kapusta pekińska 1 szt.
cebula 1 szt.
marchew 2 szt.
majonez 3 łyżki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Surówka:
Kapustę kroimy w większe paski, dodajemy starte na wiórki marchewki i pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy, doprawiamy solą i ziołowym pieprzem do smaku, dodajemy majonez i całość mieszamy.
Danie:
Mięso z łopatki wieprzowej kroimy w kawałki 4 x 4 cm, solimy, pieprzymy, mieszamy i smażymy na gorącym tłuszczu na patelni. Smażymy na rumiany kolor. W między czasie kroimy w pół plastry cebule i paprykę w kawałki. Pokrojone cebule i paprykę doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do momentu aż kawałki mięsa zarumienią się. Na zarumienione kawałki mięsa wykładamy pokrojone cebule i paprykę, całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ładnego zeszklenia się cebuli. Gotujemy ziemniaki. Uduszone mięso podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i z surówką z pekińskiej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz