wtorek, 8 czerwca 2021

Kotlet schabowy inaczej, na bogato.

 


Kotlet schabowy usmażony pod kołderką z pieczarek i żółtego sera podany z młodymi ziemniakami i marynowanymi plasterkami ogórków.


Składniki:

schab bez kości 4 plastry

młode ziemniaki 8 szt.

koperek

bułka tarta do panierowania

jajka kurze 3 szt.

sól

pieprz czarny

pieprz ziołowy

pieczarki 50 dag

cebula 2 szt. małe

żółty ser

tłuszcz do smażenia

marynowane plasterki z ogórka


Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy, pieprzymy i odstawiamy na czas smażenia pieczarek. Wymyte, pokrojone w kostkę pieczarki smażymy na patelni z 4 łyżkami oleju. Podczas smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, solimy i doprawiamy pieprzami do smaku. Na drugiej patelni smażymy kotlety schabowe z obu stron na rumiany kolor, do ich miękkości. Na usmażoną stronę kotleta nakładamy warstwę usmażonych pieczarek z cebulą, po 4 plasterki ogórka marynowanego i na koniec nakładamy starty żółty ser. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy do rozpuszczenia się sera. W międzyczasie gotujemy ziemniaki. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem i marynowanymi plasterkami ogórków. Kotlety też możemy posypać koperkiem.










Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz