Kotlety mielone z udźca indyka podane z ziemniakami i sałatką z pomidorków.
Składniki:
mięso mielone z udźca indyka 1 kg
cebula połowa
czosnek 5 ząbków
bułka tarta pół szklanki
jajka kurze 2 szt.
sól 1 łyżeczka
pieprz ziołowy do smaku
pieprz czarny do smaku
majeranek 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
ziemniaki 10 szt.
koperek do posypania
Składniki sałatki:
pomidory malinowe 2 szt.
cebula połowa małej
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
naturalny jogurt 3 - 4 łyżki
Wykonanie sałatki:
Wymyte pomidory kroimy w kawałki, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek jogurtu i całość mieszamy.
Wykonanie dania:
Cebulę, czosnek i mięso mielimy na sicie 4 mm. Dodajemy sól, bułkę tartą, jajka, majeranek, pieprze, wszystkie składniki wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi kartofelkami posypanymi koperkiem i sałatką z pomidorków, cebuli i śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz