poniedziałek, 7 czerwca 2021

Kotlety mielone z indyka, młode kartofelki i sałatka z pomidorów.

 


Kotlety mielone z udźca indyka podane z ziemniakami i sałatką z pomidorków.


Składniki:

mięso mielone z udźca indyka 1 kg

cebula połowa

czosnek 5 ząbków

bułka tarta pół szklanki

jajka kurze 2 szt.

sól 1 łyżeczka

pieprz ziołowy do smaku

pieprz czarny do smaku

majeranek 1 łyżka

tłuszcz do smażenia

ziemniaki 10 szt.

koperek do posypania


Składniki sałatki:

pomidory malinowe 2 szt.

cebula połowa małej

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

naturalny jogurt 3 - 4 łyżki


Wykonanie sałatki:

Wymyte pomidory kroimy w kawałki, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kilka łyżek jogurtu i całość mieszamy.


Wykonanie dania:

Cebulę, czosnek i mięso mielimy na sicie 4 mm. Dodajemy sól, bułkę tartą, jajka, majeranek, pieprze, wszystkie składniki wyrabiamy do dokładnego połączenia składników. Z wyrobionego mięsa formujemy kotlety i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki. Usmażone kotlety podajemy z ugotowanymi kartofelkami posypanymi koperkiem i sałatką z pomidorków, cebuli i śmietany.








Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz