Przepis na klasyczne, czeskie knedliki. Proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki:
mąka pszenna Typ-500 - 500 g
świeże drożdże 20 g
cukier 1 łyżeczka
jajka kurze 2 szt.
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżki
ciepłe mleko 250 ml + 50 ml do drożdży
drobno pokrojona kajzerka 1 szt.
Wykonanie:
Kruszymy drożdże do szklanki, zasypujemy cukrem i wlewamy troszkę ciepłego mleka. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy sól, olej, jajka i drobno pokrojoną kajzerkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże i z całości wyrabiamy ciasto, ciasto ma być gładkie i elastyczne, odchodzące od rąk. Ciasto posypujemy mąką i przykrywamy pieluchą tetrową lub ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po czasie wyrastania ciasto chwilę jeszcze wyrabiamy, dzielimy na 4 części. Z każdego kawałka formujemy wałek o średnicy bagietki. Uformowane knedliki odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. W między czasie zagotowujemy osoloną wodę w większym garnku. Wyrośnięte kawałki ciasta wkładamy do wrzącej wody i gotujemy po 5 minut z każdej strony. Gotujemy pod przykryciem. Ugotowane knedliki wyjmujemy na deskę i kroimy w 2-3 centymetrowe kromeczki ostrym nożem lub nitką. Gotowe knedliki możemy podać z gulaszem lub powidłami. Jak kto lubi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz