czwartek, 8 lipca 2021

Tarator, chłodnik bułgarski z orzechami włoskimi.

 


Tarator to tradycyjny bułgarski chłodnik zrobiony z ogórków, czosnku i orzechów na bazie jogurtu. Jest to ulubiona przystawka Bułgarów w upalne dni.


Składniki:

ogórki gruntowe 2 szt.

jogurt grecki 200 ml

czosnek 3 ząbki

orzechy włoskie 2 łyżki lekko posiekanych

oliwa z oliwek 1 łyżka

koperek

sól do smaku

pieprz do smaku


Wykonanie:

Wymyte ogórki ścieramy na wiórki,ścieramy również czosnek na drobniejszych oczkach. Dodajemy pokrojony koperek, lekko rozdrobione orzechy, oliwę, sól, pieprz i jogurt. Wszystkie składniki mieszamy. Możemy udekorować na wierzchu gałązką koperku, plasterkiem rzodkiewki i plasterkami ogórka oraz orzechami.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz