Smażone nogi z kurczaka z cebulką podane z ugotowanymi młodymi ziemniakami i mizerią z ogórków, rzodkiewki i szczypioru. Idealne danie na letnie upalne dni.
Składniki:
ćwiartki z kurczaka 2 szt.
cebula 2 szt.
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do kurczaka
ogórek gruntowy 2 szt.
rzodkiewka 2 szt.
szczypior 2 łyżki (drobno pokrojony)
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Wymyte, osuszone ćwiartki kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka. Obraną cebulę kroimy w ćwierć plastry. Kawałki kurczaka smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron, dodajemy pokrojone, doprawione solą i pieprzem ziołowym cebule. Całość smażymy do ładnego zeszklenia cebuli. W między czasie robimy z ogórków, rzodkiewki i szczypioru mizerię. Wymyte ogórki ścieramy na wiórki, rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, szczypior kroimy drobno. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt i mieszamy. Gotujemy ziemniaki. Usmażone kurze nóżki z cebulą podajemy z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami i mizerią z ogórków, rzodkiewki i szczypioru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz