środa, 7 lipca 2021

Menemen, Turecka jajecznica.

 


Smaczna jajecznica po Turecku.


Składniki:

jajka kurze 2 szt.

cebula 3 szt. młode 

szczypior 1 garść

pomidory 1 szt. malinowy

papryczki ostre 2 szt.

czosnek 2 ząbki

kumin do smaku

sól do smaku

pieprz do smaku


Wykonanie:

Obrany czosnek kroimy drobno, cebulę w pół plastry, ostre papryczki w plasterki. solimy, pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. Gdy cebula będzie ładnie zeszklona, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów. Dodajemy drobno pokrojony szczypior. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą. Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem, mieszamy. Gotową jajecznicę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz. Podajemy z domowego wypieku chlebem. 









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz