Smaczna jajecznica po Turecku.
Składniki:
jajka kurze 2 szt.
cebula 3 szt. młode
szczypior 1 garść
pomidory 1 szt. malinowy
papryczki ostre 2 szt.
czosnek 2 ząbki
kumin do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie:
Obrany czosnek kroimy drobno, cebulę w pół plastry, ostre papryczki w plasterki. solimy, pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. Gdy cebula będzie ładnie zeszklona, dodajemy pokrojone pomidory. Dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów. Dodajemy drobno pokrojony szczypior. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą. Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, posypujemy drobno pokrojonym szczypiorem, mieszamy. Gotową jajecznicę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz. Podajemy z domowego wypieku chlebem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz