wtorek, 3 sierpnia 2021

Ser topiony z bazylią, czosnkiem i suszonymi pomidorami.

 


Ser topiony to jest twaróg smażony w kąpieli wodnej z drobno pokrojonymi listkami bazylii i suszonymi pomidorami, czosnkiem lub innymi dodatkami. Przygotowanie takiego sera jest proste, ale trwa troszkę długo. Przygotowujemy go z twarogu z dodatkiem, soli, sody, żółtek z jajek kurzych i suszonych pomidorów.


Składniki: 

twaróg 1 kg

soda oczyszczona 1 łyżka

masło 82 % 50 g

suszone pomidory z czosnkiem 1 łyżka 

bazylia świeża

sól do smaku

żółtka z kurzych jajek 2 szt.


Wykonanie: 

Twaróg kruszymy do miski, posypujemy sodą i solą do smaku, mieszamy. Miskę przykrywamy pieluszką tetrową lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny. Ser musi powoli rozpuszczać się (dojrzewać). Konsystencja sera musi być rzadsza i ciągnąca. Gotowy ser możemy topić. Zagotowujemy w garnku wodę i gdy woda zacznie się gotować zmniejszamy ogień i wstawiamy na wierzch garnka miskę z serem. Musimy cały czas podczas kąpieli wodnej mieszać ser. Podczas mieszania dodajemy masło, żółtka, drobno pokrojone listki bazylii i suszone pomidory z czosnkiem. Możemy zamiast suszonych pomidorów dodać kminek lub inne dodatki które lubimy. Gdy wszystkie składniki ładnie zmieszamy ser wlewamy do słoiczków, wcześniej przygotowanych lub pojemniczka. Słoiczki zamykamy i pasteryzujemy. Serek studzimy, ostudzony wkładamy do lodówki. Schłodzony ser możemy kroić w plastry i zajadać.













Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz