niedziela, 10 października 2021

Fasolka po bretońsku.

 


Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.


Składniki:

fasola Jaś 50 dag

kiełbasa śląska 40 dag

boczek wędzony 30 dag

włoszczyzna suszona 2 łyżki

przecier pomidorowy (domowy) 500 ml 

czosnek 4 ząbki

cebula 1 szt.

pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kostka kupna

liść laurowy 3 szt.

ziele angielskie 5-6 ziaren

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

papryka słodka mielona 1 łyżeczka

sos sojowy ciemny 2 łyżki

majeranek 1 łyżka


Wykonanie:

Do wrzącej nie solonej wody wrzucamy wcześniej wymytą i wymoczoną fasolę,  gotujemy do miękkości. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Gdy fasola zrobi się lekko miękka dodajemy listki laurowe, pieprz ziołowy, paprykę, ziele angielskie, włoszczyznę, usmażony boczek z kiełbasą i cebulą. Dodajemy czosnek i pastę rosołową. Gotujemy do chwili aż fasola będzie całkowicie miękka i dodajemy garść majeranku i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze kilka minut próbując smak,  w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Ugotowaną fasolkę podajemy z pieczywem. Możemy również za pasteryzować ją w słoikach.






Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz