niedziela, 10 października 2021

Mielonka tyrolska, czosnkowa.

 


Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, czosnkowa, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.


Surowiec (4,3 kg):

szynka wieprzowa 3 kg

boczek wieprzowy 0,9 kg 

skórki gotowane 40 dag 

wywar z gotowania skóry 200 ml


Przyprawy:

peklosól 18 g/kg

pieprz kolorowy  3 g/kg

aromat do tyrolskiej 1 g/kg

skrobia ziemniaczana 20 g/kg

czosnek 1 główka


Dodatkowo:

osłonki termokurczliwe fi-75 mm


Wykonanie: 

Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso mielimy przez sitko 10 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki, wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki poliamidowe termokurczliwe. Gotowe batony ścisło zawiązujemy, parzymy w 75-80 stopni Celsjusza 100 minut. Po parzeniu studzimy, ostudzone batony przechowujemy w lodówce.













Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz