Smaczna wieprzowa mielonka tyrolska, czosnkowa, prosta w zrobieniu, idealna do kanapek.
Surowiec (4,3 kg):
szynka wieprzowa 3 kg
boczek wieprzowy 0,9 kg
skórki gotowane 40 dag
wywar z gotowania skóry 200 ml
Przyprawy:
peklosól 18 g/kg
pieprz kolorowy 3 g/kg
aromat do tyrolskiej 1 g/kg
skrobia ziemniaczana 20 g/kg
czosnek 1 główka
Dodatkowo:
osłonki termokurczliwe fi-75 mm
Wykonanie:
Mięsa kroimy w 4 centymetrowe kostki, dodajemy peklosól, dokładnie mieszamy i peklujemy 48 godzin w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Zapeklowane mięso mielimy przez sitko 10 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy zmieloną przez sitko 3 mm skórę z golonki, wszystkie przyprawy razem ze skrobią ziemniaczaną i aromatem do tyrolskiej. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości. Gotowym farszem napełniamy osłonki poliamidowe termokurczliwe. Gotowe batony ścisło zawiązujemy, parzymy w 75-80 stopni Celsjusza 100 minut. Po parzeniu studzimy, ostudzone batony przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz