poniedziałek, 11 października 2021

Syrop z pigwowca japońskiego.

 


Bardzo zdrowy i smaczny syrop z pigwowca japońskiego. Taki syrop w gorącej herbacie sprawi że nikogo przeziębienie nie ruszy.


Składniki:

owoce pigwowca 2 kg (waga po obraniu z gniazd nasiennych)

cukier (użyto cukru trzcinowego) 2 kg

słój 3 litrowy


Wykonanie:

Owoce pigwowca myjemy tniemy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne, pestek możemy nie wyrzucać. Z pestek możemy zrobić nalewkę. Po wycięciu gniazd nasiennych kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone plasterki pigwowca warstwowo przesypujemy w słoju cukrem, warstwa owocu i warstwa cukru i tak do wyczerpania. Zakręcamy słoik i potrząsamy tak żeby owoce były ładnie pomieszane z cukrem. Odstawiamy na parapet okienny na 2-3 dni. Codziennie możemy mieszać słoikiem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po trzech dniach możemy zlać wytworzony syrop z pigwowca. Syrop możemy za pasteryzować w buteleczkach lub trzymać go w lodówce. Syrop z pigwowca używamy do herbaty - dodajemy od 2 do 5 łyżeczek na szklankę, lub  zrobić z niego napój - wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcji około 5:1.




Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz