Bardzo smaczny bigos, ugotowany z białej, świeżej a także z kiszonej kapusty, na mięsie z łopatki wieprzowej, wędzonego boczku, kiełbasie śląskiej i dużą ilością pieczarek.
Składniki:
kiszona kapusta 1,5 kg
biała kapusta 1,5 kg
łopatka wieprzowa 90 dag
kiełbasa śląska 50 dag
wędzony boczek 50 dag
pieczarki 1 kg
woda 1 litr
koncentrat pomidorowy 300 ml
domowa pasta rosołowa 2 łyżki
Przyprawy:
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8-10 ziaren
sól dosmaku
pieprz do smaku
majeranek 1-2 łyżki (jak kto lubi)
mielona papryka słodka 1 łyżka
Wykonanie:
Białą kapustę szatkujemy i wkładamy do większego garnka, dodajemy pokrojone pieczarki, pastę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości kapusty i pieczarek. Dodajemy również pokrojony w kostkę boczek wędzony. W między czasie kroimy łopatkę w większą kostkę i smażymy na patelni na lekko rumiany kolor. Usmażoną łopatkę dodajemy do garnka z gotującą się kapustą. Gotuje my 60 minut. Po godzinnym gotowaniu dodajemy lekko odciśniętą kiszoną kapustę, najlepiej z domowego kiszenia. Wszystkie składniki w garnku dobrze mieszamy i gotujemy następną godzinę. Po godzinnym gotowaniu dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i ponownie gotujemy godzinę. Na drugi dzień gotujemy z rana godzinę i po południu również godzinę. Dodajemy majeranek, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze około 20 minut. Gotowy bigos możemy za pasteryzować w słoiki, jak również podać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz