wtorek, 26 października 2021

Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty.

 


Bardzo smaczny bigos, ugotowany z białej, świeżej a także z kiszonej kapusty, na mięsie z łopatki wieprzowej, wędzonego boczku, kiełbasie śląskiej i dużą ilością pieczarek. 


Składniki:

kiszona kapusta 1,5 kg

biała kapusta 1,5 kg

łopatka wieprzowa 90 dag

kiełbasa śląska 50 dag

wędzony boczek 50 dag

pieczarki 1 kg

woda 1 litr

koncentrat pomidorowy 300 ml

domowa pasta rosołowa 2 łyżki


Przyprawy:

liść laurowy 4 szt.

ziele angielskie 8-10 ziaren

sól dosmaku

pieprz do smaku

majeranek 1-2 łyżki (jak kto lubi)

mielona papryka słodka 1 łyżka


Wykonanie:

Białą kapustę szatkujemy i wkładamy do większego garnka, dodajemy pokrojone pieczarki, pastę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości kapusty i pieczarek. Dodajemy również pokrojony w kostkę boczek wędzony.  W między czasie kroimy łopatkę w większą kostkę i smażymy na patelni na lekko rumiany kolor. Usmażoną łopatkę dodajemy do garnka z gotującą się kapustą. Gotuje my 60 minut. Po godzinnym gotowaniu dodajemy lekko odciśniętą kiszoną kapustę, najlepiej z domowego kiszenia. Wszystkie składniki w garnku dobrze mieszamy i gotujemy następną godzinę. Po godzinnym gotowaniu dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę kiełbasę i ponownie gotujemy godzinę. Na drugi dzień gotujemy z rana godzinę i po południu również godzinę. Dodajemy majeranek, mieloną paprykę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze około 20 minut. Gotowy bigos możemy za pasteryzować w słoiki, jak również podać z pieczywem.





Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz