wtorek, 30 listopada 2021

Babka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą.

 


Babka ziemniaczana upieczona z dodatkiem wędzonego boczku i kiełbasy.


Składniki:

ziemniaki 3 kg

boczek wędzony 10 dag

kiełbasa podwawelska 10 dag

jajka kurze 2 szt.

cebula połowa

sól 1 łyżeczka kopiasta

pieprz ziołowy 1 łyżeczka

majeranek 1 łyżka

mąka pszenna 3 łyżki

olej roślinny


Wykonanie:

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, pulpę lekko odciskamy z wody przez tetrową pieluszkę. Do pulpy wbijamy jajka, dodajemy suche przyprawy, mąkę i pokrojony w kostkę wędzony boczek z kiełbasą i cebulę, całość mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, dno polewamy łyżką oleju. Do tak przygotowanej formy przekładamy masę ziemniaczaną, równamy i polewamy łyżką oleju po wierzchu. Formę z masą ziemniaczaną wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do ładnego zarumienienia się babki ziemniaczanej. Po upieczeniu babkę możemy konsumować na gorąco lub ostudzoną i podsmażaną na patelni. 








Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz