Bułki szpinakowe zawijane bułeczki z czarnuszką, idealne na śniadanie lub kolację.
Składniki:
Mąka pszenna Typ 650 - 70 dag
sól 1 łyżeczka
czarnuszka 2 łyżki
cukier 3 łyżeczki
drożdże świeże 20 gram
olej 8 łyżek
mleko 400 ml (ciepłe)
szpinak 4 mrożone brykiety
jajko kurze do posmarowania bułek
pestki dyni do posypania
pestki słonecznika do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, czarnuszkę, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy odmrożony, odparowany z wody szpinak. Tą część ciasta wyrabiamy jeszcze raz. Oba ciasta odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy w prostokąty. Oba prostokąty nakładamy na siebie i zwijamy jak roladę. Zwiniętą roladę z ciast kroimy na 10 równych części. Tak wycięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Każdą bułkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni i słonecznika. Blachę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, do ładnego zarumienienia się bułek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz