niedziela, 28 listopada 2021

Śliżyki litewskie.

 


Upieczone z ciasta drożdżowego z makiem orzeszki, dodatek do litewskiej zupy mlecznej. Są również smaczne, tak chrupiąc sobie zamiast cukierków.


Ciasto:

mąka tortowa 25 dag 

cukier 2 łyżeczki 

mak 1 szklanka 

świeże drożdże 25 g 

1 szklanka ciepłego mleka


Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, 1 łyżeczkę cukru. Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem półtora centymetrowe kostki, śliżyki wielkości orzecha laskowego. śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut. Śliżyki podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony). Możemy również śliżyki podsuszyć i zajadać jak orzeszki z makiem.









Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz