Upieczone z ciasta drożdżowego z makiem orzeszki, dodatek do litewskiej zupy mlecznej. Są również smaczne, tak chrupiąc sobie zamiast cukierków.
Ciasto:
mąka tortowa 25 dag
cukier 2 łyżeczki
mak 1 szklanka
świeże drożdże 25 g
1 szklanka ciepłego mleka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy mak, 1 łyżeczkę cukru. Z drożdży, ciepłego mleka i łyżeczki cukru robimy rozczyn. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i formujemy wałeczki o średnicy około 1,5 cm. Z uformowanych wałeczków wycinamy nożem półtora centymetrowe kostki, śliżyki wielkości orzecha laskowego. śliżyki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy do momentu zarumienienia się śliżyków około 10 - 15 minut. Śliżyki podajemy z wcześniej przygotowaną zupą mleczną z miodem i makiem (mak parzony, mielony). Możemy również śliżyki podsuszyć i zajadać jak orzeszki z makiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz