wtorek, 2 listopada 2021

Rumiane bułki drożdżowe.




Bardzo smaczne, słodkie bułki drożdżowe, idealne na poranne śniadanie.


Składniki na 9 dużych bułek:

mąka pszenna Typ 750 - 70 dag + do podsypania

olej roślinny 100 ml

jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)

drożdże świeże 25 g

cukier 3 łyżeczki

sól 1 łyżka

mleko ciepłe 200 ml

białko do posmarowania bułek


Wykonanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.









Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz