Bardzo smaczne, słodkie bułki drożdżowe, idealne na poranne śniadanie.
Składniki na 9 dużych bułek:
mąka pszenna Typ 750 - 70 dag + do podsypania
olej roślinny 100 ml
jajka kurze 4 szt. (4 żółtka + 3 białka)
drożdże świeże 25 g
cukier 3 łyżeczki
sól 1 łyżka
mleko ciepłe 200 ml
białko do posmarowania bułek
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżeczką mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Czekamy kilkanaście minut aż wyrosną. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, olej, jajka, mieszamy łyżką, dodajemy wyrośnięte drożdże i pozostałe mleko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając pięścią w jego środek, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 9 równych kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz