Kotlety mielone z czerwoną papryką podane z duszonymi pieczarkami z cebulą, szparagową fasolką, mizerią z ogórków oraz ugotowanym ziemniakiem z wody posypanym koperkiem.
Składniki:
wieprzowe mielone mięso z łopatki 70 dag
jajko kurze 2 szt.
bułka tarta 1/2 szklanki (szklanka 250 ml)
czerwona papryka 1 szt.
pieczarki 70 dag
cebula 2 szt.
masło do smażenia pieczarek
tłuszcz dosmażenia kotletów
ziemniaki 7 szt.
ogórki 6 szt.
naturalny jogurt 6-7 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek suszony do smaku
majeranek 1 łyżka
koperek do posypania
Wykonanie:
Wymyte, pokrojone pieczarki kroimy w kostkę, cebulę również kroimy w kostkę. Cebulę razem z pieczarkami smażymy na maśle, doprawiamy suchymi przyprawami do smaku. W między czasie doprawiamy mielone mięso przyprawami wbijamy jajka i dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i bułkę tartą, dokładnie mieszamy. Z mielonego mięsa formujemy kotlety i smażymy na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor. Gotujemy obrane, w całości ziemniaki. W między czasie gotujemy szparagową fasolkę oraz robimy z ogórków i jogurtu mizerię. Usmażone kotlety podajemy z duszonymi pieczarkami, ugotowaną fasolką szparagową, mizerią z ogórków i ziemniakiem z wody posypanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz